Ako vyčistiť kožené topánky vo vnútri?

Kožené topánky sú neoddeliteľnou súčasťou našich botníkov. Sú totiž veľmi kvalitné, štýlové, a predovšetkým sa pýšia dlhou životnosťou. Samozrejme aj kvalitné kožené topánky môžu utrpieť každodenným používaním nejakej škody. Väčšinou sa jedná o nečistoty (blato, tráva a iné), čo sa dá veľmi ľahko odstrániť. Ako ale vyčistiť topánky zvnútra?

Aj vnútornú časť obuvi je nutné udržiavať

Mnoho majiteľov obutí sa stará o svoju obuv iba zvonku, ale na vnútornú časť topánky sa zabúda. Táto časť topánok je však rovnako dôležitá ako vonkajšia strana. Po obstaraní je poškvrnená krvou (niekedy nás topánky môžu veľmi odierať), po pár noseniach sa však vnútorná časť zafarbuje a začína zapáchať. Tým, že obuv budeme udržiavať aj vo vnútri sa taktiež podieľame na jej dlhšej životnosti.

Vložky topánok sú najcitlivejšie

U kožených topánok môže nastať pri čistení vnútornej časti jeden veľký problém, a síce roztiahnutie topánky. Koža ako materiál sa totiž neustále rozpína ​​a veľmi často sa tak stáva pri kontakte s vodou. Pri údržbe vnútornej časti topánok preto buďte veľmi opatrní a starostliví aj ohľadom toho, čo na údržbu využívate.

Aj tí, ktorí pracujú v obuvníctve potvrdzujú, že tou najcitlivejšou časťou topánky je jej vložka a aj jej stielka, a to nielen v letnom období. Aj keď je pravdou, že v lete trpí ešte viac, pretože topánky obúvame na bosé nohy. Kožené topánky môžu byť vo vnútri vyrobené z mnohých materiálov, veľmi často sa vo vnútri nich nachádza textil, ktorý ale možno našťastie ľahko vyčistiť.

Vystačíte si prakticky len s hubkou alebo handričkou, ktorú namočíte do roztoku vody a mydla. Veľmi často sa však používa aj jedlá sóda, ktorá sa aplikuje na stielku, ktorú vyberiete z topánky.

Aby koža nepremokla

Ak sa u kožených topánok obávate toho, že by materiál premokol a koža sa tým pádom nielen roztiahla, ale aj popraskala aj napriek pravidelnej impregnácii, radšej siahnite po jemne navlhčenej handričke. Kožené topánky sa nikdy neumývajú pod tečúcou vodou, či už čistíte ich vnútornú alebo vonkajšiu časť.

Ak sa vám nečistoty nedarí odstrániť spomínanou vlhkou handričkou, v najlepšom prípade koženú stielku úplne vymeňte. Existujú dokonca alternatívy s aktívnym uhlím, ktoré zamedzujú poteniu a chránia vnútornú časť topánky pred znečistením.

Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu

Ako textilné, tak aj kožené topánky môžu po nejakej dobe intenzívneho nosenia zapáchať. Našťastie existujú takzvané dezodoranty obuvi, ktoré topánky osviežujú zvnútra. Pokiaľ však za ne nechcete utrácať ponúkajú sa aj domáce spôsoby na odstránenie pachu.

A tým sa znova dostávame k jedlej sóde, ktorá pach dokáže pohltiť. Stačí ju nasypať do topánky a nechať pôsobiť cez noc. O niečo silnejšie antibakteriálne účinky má zmes jedlej sódy s oxidom zinočnatým, ktorý je bežne dostupný vo všetkých lekárňach.

Tip: Prečítajte si aj článok o tom, ako vyčistiť semišové topánky.

Hack s flanelovou handričkou

Či už čistíte vnútornú alebo vonkajšiu časť koženej obuvi, vedeli ste, že s jedným typom handričky to pôjde ľahšie ako s iným? Ku koženej obuvi je ďaleko šetrnejšia flanelová handrička, ktorá má také vlákna, ktoré pôsobia na koži jemnejšie a šetrnejšie. Miesto vody sa veľmi často namáča aj do mlieka, a to najmä v prípade čistenia snehovo bielej obuvi. Hovoríme však o babskej rade, nie o obuvníkov odporúčanej metóde čistenia.

Než začnete s čistením vnútornej časti topánky

Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek metódu čistenia vnútornej časti topánky, pred začatím prvého úkonu topánky vždy dobre vyvetrajte. Nezáleží na tom, či sa bude jednať o tenisky, čižmy alebo pánske poltopánky, vetranie je vždy tým prvým krokom čistenia topánok.

Aby ste potom na konci čistenia zabránili tomu, že sa stielka alebo vložka zafarbí vplyvom ponožiek alebo naopak ponožky chytia farbu vložky, stojí za vyskúšanie nastriekania bežného laku na vlasy do topánky. Len je dôležité lak pred obutím nechať poriadne zaschnúť.