Ochorenie periférnych tepien (PAD): Prvé kroky na prevenciu a starostlivosť o vaše nohy

Periférne artériové ochorenie (PAD) je závažný zdravotný problém, ktorý najčastejšie postihuje dolné končatiny, kde zúžené alebo zablokované tepny znižujú prietok krvi do dolných končatín. V tomto článku sa zameriame na prevenciu alebo na prvé kroky, ktoré môžete podniknúť sami, ak máte obavy, že PAD by mohol byť zdravotný problém.

 

 

 

Čo je periférne arteriálne ochorenie (PAD)?

Periférne arteriálne ochorenie (PAD) alebo skrátene PAD je ochorenie najmä dolných končatín, ale niekedy sa môže vyskytnúť aj na rukách. Je to stav, pri ktorom sa zužujú alebo upchávajú tepny, ktoré vedú krv zo srdca do nôh. Tieto zúžené alebo upchaté tepny tiež znižujú prietok krvi. Hlavnou príčinou je hromadenie tukového povlaku v tepnách, ktoré sa označuje aj ako ateroskleróza. To potom môže spôsobiť bolesť nôh pri chôdzi (nazývanú aj klaudikácia) a ďalšie závažné problémy.

 

Ochorenie periférnych tepien (PAD) je chronické a dlhodobé ochorenie, ale jeho priebeh možno pozitívne ovplyvniť zdravým životným štýlom.

 

Ako PAD začína a aké sú najčastejšie príznaky?

Príznaky sa môžu objaviť postupne alebo aj vo vyššom veku. Uvádza sa, že mnohí jedinci nemusia pociťovať žiadne závažné príznaky alebo viditeľné problémy s týmto ochorením. PAD sa môže u niektorých jedincov zhoršovať rýchlejšie ako u iných, napr.

 

Medzi najčastejšie príznaky môže patriť bolesť nôh pri chôdzi, únava nôh, ako aj kŕče v nohách. Vo väčšine prípadov sa táto bolesť rozvíja a pridáva na intenzite počas aktivity, zatiaľ čo pri odpočinku sa zmierňuje a ustupuje. Táto bolesť sa často vyskytuje v lýtkach, ale môže sa vyvinúť aj v stehnách, bokoch alebo zadku. Postupne sa môže objaviť aj svalová slabosť, necitlivosť alebo únava. Silná bolesť nôh môže sťažovať chôdzu alebo iné fyzické aktivity. 

Medzi ďalšie príznaky, ktoré sa môžu objaviť, patria:

  • ostrá bolesť v chodidlách a bolesť v oblasti prstov. Niekedy sa bolesť nôh môže objaviť v noci, čo môže narušiť a výrazne ovplyvniť kvalitu spánku. 
  • Studené nohy.
  • Ťažké a unavené nohy.
  • Výskyt začervenania alebo iných farebných zmien na koži dolných končatín.
  • Lesklá koža na nohách alebo necitlivosť či slabosť nôh. 
  • Pomalší rast nechtov na nohách. 
  • Výrastky na chodidlách, ktoré sa veľmi ťažko liečia a odstraňujú.

 

Aké sú rizikové faktory PAD?

Ochorenie periférnych tepien (PAD) je dlhodobé ochorenie, ktoré je často spojené s rôznymi rizikovými faktormi, ktoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť jeho vzniku. Niektoré z týchto faktorov možno odstrániť zmenou životného štýlu, zatiaľ čo iné ovplyvniť nemožno.

 

Rizikové faktory, ktoré sa dajú ovplyvniť: 

  • Fajčenie: fajčenie je jedným z hlavných rizikových faktorov PAD. Nikotín spôsobuje zužovanie tepien a zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.
  • Vysoký krvný tlak: Vysoký krvný tlak spôsobuje poškodenie cievnej steny a môže viesť k tzv. upchatiu prietoku krvi v tepnách.
  • Vysoký cholesterol: Vyššia hladina cholesterolu môže viesť k usadzovaniu tukových plátov na stenách tepien, čo sťažuje prietok krvi.
  • Diabetes: Diabetes môže spôsobiť poškodenie tepien a nervov, čo zvyšuje riziko PAD. Správna kontrola hladiny cukru je tu kľúčová.
  • Sedavý spôsob života: Nedostatok fyzickej aktivity môže prispieť k obezite a zvýšenému riziku PAD. Pravidelná fyzická aktivita podporuje celkové zdravie ciev a tepien.
  • Obezita: Nadváha a obezita zvyšujú záťaž srdca a môžu prispieť k vysokému krvnému tlaku a cukrovke, čo sú ďalšie rizikové faktory PAD.
 

Rizikové faktory, ktoré nemožno kontrolovať:

  • Vek: Starnutie je spojené s prirodzeným opotrebovaním tepien a zvyšuje riziko aterosklerózy.
  • Rodinná anamnéza: Genetika môže zohrávať významnú úlohu pri predispozícii k ateroskleróze. Ak sa u členov rodiny vyskytla PAD, môže to zvýšiť aj vaše riziko.
  • Pohlavie: Muži sú zvyčajne vystavení vyššiemu riziku vzniku PAD ako ženy, najmä v staršom veku.
  • Chronické ochorenia: Niektoré chronické ochorenia, ako napríklad reumatoidná artritída, môžu zvýšiť riziko vzniku PAD.

Aká je prevencia PAD?

Prevencia je kľúčová. Okrem výrazných zmien v zdravom životnom štýle je dôležité pravidelne sledovať a kontrolovať krvný tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterolu. 

 

Ak máte vy alebo niekto iný v rodinnej anamnéze ochorenie periférnych tepien alebo predispozíciu k nemu, buďte opatrní.

 

Medzi zmeny zdravého životného štýlu patria:

  • Prestaňte fajčiť, pretože nikotín zvyšuje riziko aterosklerózy. 
  • Pravidelné cvičenie, ideálne chôdza, môže zlepšiť prietok krvi, a tým znížiť hladinu krvného tlaku. 
  • Dodržiavanie vyváženej a zdravej stravy s nízkym obsahom tuku a cholesterolu a vysokým obsahom vlákniny. Zdravá strava bohatá napríklad na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky môže znížiť hladinu cholesterolu a podporiť celkové zdravie tepien. 
  • Dostatok pravidelného pitného režimu.
  • Sledovanie, kontrola a udržiavanie optimálneho krvného tlaku, cukrovky a vysokej hladiny cholesterolu.
  • Nosenie zdravotnej obuvi, ktorá je pohodlná, čím sa zmierňuje tlak na nohy a podporuje sa lepší krvný obeh.
  • Správna starostlivosť o chodidlá a pokožku nôh, aby sa predišlo infekcii a znížilo sa riziko ďalších komplikácií. 

 

Letná obuv
Bílé dámské nazouváky
Bílé dámske nazúvaky
Růžové dámské lodičky na klínku
Růžové dámske lodičky na kline

Aké sú spôsoby liečby PAD?

Liečba ochorenia periférnych tepien (PAD) zahŕňa rôzne prístupy a je prispôsobená individuálnym potrebám pacienta. 

 

Prvým krokom je mimoriadne dôležitá zmena životného štýlu, po ktorej nasleduje konzultácia s lekárom na určenie diagnózy a samotnej liečby. 

 

Ochorenie periférnych tepien sa nedá nijako vyliečiť, pretože neexistuje účinný liek. Výrazná zmena životného štýlu môže pomôcť znížiť progresiu ochorenia. Je tiež možné, aby lekár odporučil lieky na vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol, ako aj lieky proti bolesti a podobne na liečbu týchto stavov. 


Zdroj: cdc.gov, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org.